Idensys veilig inloggen bij overheden en bedrijven

logo_idensys_small

Alert:

Tijdelijk worden er geen nieuwe Idensys identificatiemiddelen uitgegeven. Tot nader order is deze functionaliteit niet beschikbaar. Wij werken hard aan een oplossing.

Actieve gebruikers van de Idensys-pilot kunnen gewoon inloggen.

In de tussentijd kunt u het beste contact zoeken met de organisatie waarvoor u een Idensys identificatiemiddel wilt aanvragen.

Met Idensys kunnen gebruikers (particulieren/consumenten) veilig toegang krijgen tot online diensten van organisaties die op Idensys zijn aangesloten.
De veilige en betrouwbare online gebruikersidentificatie van Idensys zorgt voor betere bescherming van persoonlijke gegevens en draagt bij aan het terugdringen van fraude en cybercrime.

KPN is erkend aanbieder voor middelen en makelaar voor Idensys

Als erkend aanbieder Idensys levert KPN identiteitsdiensten in de pilots met Idensys. KPN levert zowel middelen aan gebruikers als makelaardiensten aan dienstverleners. Sinds januari 2016 is KPN erkend aanbieder voor makelaarsdiensten voor Idensys, per 7 april is KPN nu ook toegetreden als middelenleverancier. De mogelijkheden om via Idensys in te loggen bij dienstverleners die meedoen in de pilot, zoals de Belastingdienst, zijn hierdoor uitgebreid. In de Idensys pilots wordt de werking van Idensys grondig getest.

Wat is Idensys?

Met Idensys kunnen gebruikers eenvoudig en veilig inloggen op internet bij overheid en bedrijven. Idensys is de nieuwe, veilige manier voor online winkelen of online zaken regelen met bijvoorbeeld de gemeente, de Belastingdienst of een zorgverzekeraar. Het is handig dat je zoveel mogelijk zaken via internet kunt regelen. En belangrijk dat je dat veilig kunt doen. Veilig inloggen is dan van groot belang. Ook omdat het daarbij om persoonlijke gegevens gaat. Het gebruik van inlogmiddelen met een hogere betrouwbaarheid maakt cybercrime en identiteitsfraude moeilijker. Idensys zorgt daarvoor met glasheldere afspraken tussen overheden en bedrijven over strengere eisen aan veiligheid en betrouwbaarheid. Zo kunnen burgers, consumenten en ondernemingen straks met één inlogmiddel veiliger inloggen.

Op dit moment is Idensys in de pilotfase. In de pilotfase testen verschillende organisaties of Idensys goed werkt en loggen burgers en consumenten in bij overheidsinstellingen en bedrijven. De pilots geven inzicht in hoe Idensys in de praktijk werkt en ervaren wordt. In de pilotfase mogen een selectief aantal gebruikers meedoen, KPN werkt hierin nauw samen met een aantal dienstverleners die op Idensys zijn aangesloten. Tijdens deze pilotfase zijn de mogelijkheden voor persoonlijke identificatie nog beperkt tot identificatie aan de deur of aan de balie van enkele PostNL locaties, u kunt nog geen gebruik maken van de KPN winkels voor persoonlijke identificatie.

Meedoen met Idensys?

KPN geeft middelen uit waarmee gebruikers via Idensys kunnen inloggen bij dienstverleners die meedoen met een Idensys pilot. De dienstverleners begeleiden hun gebruikersdoelgroep in het aanvragen van een inlogmiddel dat geschikt is voor Idensys en het gebruik van dat middel om via Idensys toegang te krijgen tot de diensten van de dienstverlener.

Vraag een KPN eID middel voor Idensys aan
Wilt u als dienstverlener meedoen met een Idensys pilot, of wilt u van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Sales en maak desgewenst een afspraak voor een persoonlijk gesprek.

Online identificatie bij organisaties die op Idensys zijn aangesloten

Gebruikers kunnen zich met een door KPN uitgegeven inlogmiddel (KPN eID) eenvoudig online via Idensys identificeren. Een gebruiker kan daarbij de keuze maken om anoniem in te loggen of aanvullende persoonsgegevens (attributen) te verstrekken, zoals naam, adres, geslacht, geboorteplaats, email, telefoonnummer, leeftijd of BSN. Om een KPN eID middel voor inloggen bij Idensys te krijgen, kan een gebruiker zich een hoog betrouwbaarheidsniveau laten registeren. In de registratie worden de persoonsgegevens van een gebruiker gekoppeld aan zijn KPN eID middel.

Wat zijn de voordelen van Idensys voor gebruikers?

Gebruikers van Idensys kunnen zelf kiezen met welk middel ze veilig en snel willen inloggen bij overheids)organisaties die zijn aangesloten op Idensys of eHerkenning. Gemakkelijk, want een gebruiker hoeft dan geen verschillende inlognamen en wachtwoorden meer te onthouden. Daarnaast bespaart een gebruiker tijd en kosten en kan hij online zaken doen wanneer hem dat uitkomt.

 Veiliger inloggen. Bij overheden, bedrijven en zorginstellingen.
 Tijdens het inloggen zijn persoonlijke gebruikersgegevens beschermd
 Gebruikers bepalen zelf welke persoonlijke gegevens hij met welke organisatie deelt
 Een kleinere digitale sleutelbos: af van vele gebruikersnamen en wachtwoorden

Wat zijn de voordelen van Idensys voor organisaties?

Organisaties in de publieke en private sector die (van plan zijn om) digitale diensten aan te bieden die een hoog betrouwbaarheidsniveau vereisen, kunnen nu hiervoor gebruik maken van Idensys.
Voorbeelden van digitale diensten zijn enerzijds business-to-consumer (B2C) portalen van webshops, banken, energie- en telecombedrijven, anderzijds digitale portalen van overheidsdiensten, gemeenten en (zorg)verzekeraars.

Door aan te sluiten op Idensys profiteren organisaties van de volgende voordelen:

 meer gemak voor consument betekent minder uitval
 terugdringen van fraude en fouten in transacties en levering door grotere zekerheid over persoonsgegevens
 gebruikers kunnen hun reeds geverifieerde gegevens snel via Idensys delen met een online dienstverlener
 betrouwbare online gebruikersidentificatie tegen lage kosten

Veelgestelde vragen over Idensys

Lees verder voor antwoorden op veelgestelde vragen over Idensys.