eIDAS – Is uw organisatie al klaar voor online zakendoen over de grens?

Europese burgers en bedrijven moeten vanaf september 2018 bij alle Nederlandse organisaties in de publieke sector kunnen inloggen met hun eigen nationale inlogmiddel. Dat hebben de EU-lidstaten met elkaar afgesproken. Het is de bedoeling dat alle Nederlandse publieke organisaties vóór september 2018 eIDAS-proof zijn.

Wat is eIDAS?

Europese lidstaten hebben afgesproken dat zij dezelfde begrippen, afspraken en infrastructuur gebruiken wanneer het gaat om toegang tot online dienstverlening.
Deze zijn vastgelegd in de eIDAS-verordening. De Europese Unie wil hiermee regelen dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Dat begint bij een betrouwbare online identiteitscheck aan de voordeur.

Alle lidstaten moeten het verplichte deel van de verordening uitvoeren, dus ook Nederland. De publieke sector loopt hierin voorop, want de Europese maatregel is bindend voor alle publieke organisaties. Denk aan uitvoeringsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen.

Wat moet uw organisatie doen om te voldoen aan de eIDAS-verplichting?

In Nederland kunt u voldoen aan de eIDAS-verplichting voor online toegang via het stelsel van eHerkenning/ Idensys. Dit betekent dat u met een aansluiting via KPN ETD-makelaar op eHerkenning/ Idensys straks voldoet aan de verplichting om EU burgers en bedrijven online toegang te verlenen.

Bent u al aangesloten op eHerkenning/ Idensys? Dan bent u al een eind op weg om aan de maatregel te voldoen. Neem contact met ons op om te kijken welke stappen u moet ondernemen.

Bent u aangesloten op DigiD? Dan kunnen wij een aansluiting op eHerkenning/Idensys voor u in orde maken.

Advies op maat

Wilt u uw diensten eIDAS-proof maken? Onze experts adviseren u graag. Neem nu contact op met Sales voor uw advies op maat.